Upgraden en SCIOS keuren van een noodstroomaggregaat

PROJECT DETAILS
KLANT : Agrarisch bedrijf
CATEGORIE: Noodstroomaggregaat (NSA)
VERMOGEN : 660 kVA

Noodstroomaggregaten, ze zijn zelden nodig maar zeker onmisbaar. Bij stallen staan veel noodstroomaggregaten opgesteld. Sommigen staan er al wat langer en zijn in bepaalde gevallen niet zelf startend. ABATO Motoren heeft voor een van haar klanten een ombouw mogen uitvoeren aan het bestaande aggregaat van de klant. Hierbij is de besturing vervangen zodat:
– Het aggregaat automatisch aanspringt bij stroomuitval
– Automatisch elke maand proef gaat draaien (onbelast)
– De alarmmelder en/of telefoonkiezer gekoppeld is
– Een makkelijke draaischakelaar is geplaatst voor onbelast of belast testen
– En.. er is een tweekleuren LED lamp geplaatst: in één oogopslag is te zien of alles OK is.

Dit project hield wat meer in dan alleen het plaatsen van een nieuwe besturingsunit. In de meeste gevallen is dat voldoende om bovenstaande mogelijk te maken. Echter had de klant ook de volgende wensen:
– belast beproeven met ingeschakeld net
– terugkeren na stroomuitval zonder onderbreking

Hierbij komt het zogenaamde “net-parallelbedrijf” om de hoek kijken. Wat is hiervoor nodig ten opzichte van een normaal aggregaat? Kortweg komt het erop neer dat zowel het toerental van de motor als het voltage van de generator actief aangestuurd worden. Om dit mogelijk te maken wordt een elektronische toerenregeling geplaatst voor de frequentiesturing en een automatische voltageregeling (AVR) die het generatorvoltage regelt.

De elektronische regeling
Voorheen had het aggregaat van de klant een mechanisch geregelde brandstofpomp, dit is een centrifugaal regeling die je ook op stoommachines tegenkomt. Door harder draaien worden stalen ballen uit elkaar geslingerd waardoor een klep langzaam wordt afgesloten, hierdoor gaat de motor dan weer langzamer draaien.

Hier werd de motor dus omgebouwd naar een elektronisch geregelde brandstofpomp. Om dit mogelijk te maken werd de mechanische regelaar op de injectiepomp vervangen door een elektromagnetische actuator. Ook is een speedcontroller printplaat gemonteerd en ingeregeld. Nu kan de aggregaat frequentie precies gelijk aan die van het net worden geregeld. Ook werd er een regelkaart voor het voltage ingebouwd. Het netvoltage wisselt vaak door het jaar heen en nu kan het generatorvoltage precies gelijk geregeld worden.

Op het moment dat de netspanning wegvalt, zal het aggregaat automatisch opstarten en de belasting overnemen. Vervolgens schakelt de besturing ook geheel automatisch en zonder onderbreking weer terug naar netspanning wanneer het aanvoelt dat deze weer terug is. Voorheen diende het aggregaat handmatig te worden opgestart en omgeschakeld.

Door de ombouw is er dus geen sprake meer van menselijk handelen en daarmee is deze zorg bij de klant weggenomen. Zeker in combinatie met goed onderhoud, het automatische testen en de alarmlamp ontstaat er veel bedrijfszekerheid in combinatie met weinig omkijken naar het apparaat. Na de ombouw worden er diverse tests uitgevoerd, zoals terugkerende stroomuitval tijdens het nadraaien van de motor.  

De geplaatste besturing zorgt ook voor de opslag van de tests zodat er altijd gecontroleerd en aangetoond kan worden dat het aggregaat gewerkt heeft.

Alarmlamp
De groene lamp brandt als het aggregaat in orde is en de rode lamp gaat knipperen op het moment dat er wat aan de hand is met het aggregaat. Door de maandelijkse automatische test is er dus elke maand een check. De alarmlamp is bij onze klant geplaatst op de gevel van het pand, waardoor het altijd zichtbaar is. De klant is altijd vrij om zelf te kiezen waar de alarmlamp kan worden geplaatst. Wilt u een alarmlamp laten plaatsen? Dat kan ook.

Energiezuinige verwarming
In het aggregaat van onze klant is een circulerende koelwaterverwarming geplaatst. De koelwaterverwarming met circulatiepomp zorgt ervoor dat de motor goed en gelijkmatig wordt voorverwarmd. Door de pomp wordt het motorblok overal opgewarmd en wordt er weinig energie verspild. Deze verwarming is een stuk zuiniger dan die zonder aangebouwde pomp.

Onderhoud, SCIOS en storingsdienst
ABATO Motoren werkt met diverse gecertificeerde monteurs, met ieder een eigen specialiteit. Wat onze monteurs gemeen hebben, is dat zij overal advies over kunnen geven. Bij deze huidige klant is het advies gegeven om de uitlaat te isoleren. Deze uitlaat zit op ooghoogte en wordt erg heet. Daarnaast is gebleken dat de accupolen niet zijn afgeschermd, waardoor het advies is om afschermkappen te plaatsen. Hierdoor wordt de kans op kortsluiting geminimaliseerd. Samengevat zijn dit erg belangrijke punten die voor de SCIOS Scope 4 keuring van belang zijn. De SCIOS Scope 4 certificering is een wettelijk verplichte inspectie, waarbij veiligheid en milieu aspecten centraal staan.

Diverse monteurs bij ABATO Motoren zijn gekwalificeerd om deze inspecties te mogen uitvoeren bij onze klanten. Er is dan ook direct een afspraak gemaakt om de set SCIOS Scope 4 te keuren, dit is een wettelijke eis en de omgevingsdienst informeert hier in de regel naar. Hierdoor ontvangt onze klant ook direct een rapportage en keuringscertificaat met betrekking tot het aggregaat. Mocht er wat zijn, dan kunt u gebruik maken van de 365/24/7 storingsdienst van ABATO Motoren!

Calculeer nu uw onderhoudsplan!

Bereken nu wat onderhoud voor u kost met onze handige calculator of neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat!

nl Dutch
X