Noodstroomaggregaat onderhouden: Waarom is het belangrijk?

Het doel van een noodstroomaggregaat (NSA) is om altijd in staat te zijn om de reguliere stroomvoorziening over te nemen. Om er zeker van te zijn dat dit mogelijk is, moet u het noodstroomaggregaat onderhouden. Een deel van dit onderhoud kan, naast de jaarlijkse onderhoudsbeurten, ook door uzelf gedaan worden. Op deze manier kunnen veel problemen vroegtijdig worden achterhaald en voorkomen. In dit artikel leggen wij u uit wat de verschillende elementen zijn van goed onderhoud aan een NSA en wat u zelf kunt doen.

Maandelijkse inspectie

Om problemen vroegtijdig te constateren is het van belang dat u met regelmaat een visuele inspectie uitvoert. Deze inspectie kunt u zelf uitvoeren. U kijkt hierbij naar of het aggregaat snel start, er geen lekkages zijn of vreemde geluiden, of de juiste spanning en frequentie worden behaald en of de vloeistofniveaus kloppen. U voorkomt op deze manier dat pas bij het jaarlijkse onderhoud wordt ontdekt dat het aggregaat niet in orde is.

Wanneer er bij u niemand is met de juiste expertise of genoeg tijd voor de inspectie, kan ABATO Motoren dit voor u doen. Deze inspectie kan ook samen met een interne medewerker gedaan worden. Op deze manier kan de interne medewerker leren om deze inspectie uiteindelijk zelf te doen.

Jaarlijkse inspectie en verplichte keuringen

In Nederland moet een noodstroomaggregaat aan de NEN 3140 norm voldoen. Deze norm verplicht een jaarlijkse inspectie, een inspectie gericht op veiligheid, visuele inspecties en het bijhouden van gegevens. ABATO Motoren is gecertificeerd om deze inspectie volgende de NEN 3140 norm uit te voeren. Sinds 2016 geldt dat de SCIOS-keuring moet worden uitgevoerd. De SCIOS-inspectie betreft een keuring voor stookinstallaties, om te controleren of deze aan de milieu- en veiligheidseisen voldoen. ABATO motoren is gecertificeerd om ook deze keuringen uit te voeren en kan uw noodstroomaggregaat onderhouden. De SCIOS-keuring kan gecombineerd worden met de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Hoe vaak de verschillende keuringen plaats moeten vinden is afhankelijk van het vermogen van het aggregaat.

Proefdraaien

Proefdraaien is een belangrijk onderdeel van de inspectie van uw NSA. Dit kan zowel belast als onbelast. Tijdens onbelast proefdraaien wordt er gekeken of het aggregaat aanslaat, of de juiste spanning en frequentie bereikt worden en of de motor van het NSA stabiel draait. Wij bevelen u aan om maximaal vijf minuten onbelast proef te draaien. Dit omdat te lang onbelast proefdraaien slecht is voor de motor.

Bij belast proefdraaien wordt er gekeken of het aggregaat continu en stabiel het gewenste vermogen kan leveren. Dit wordt minimaal een keer per jaar aanbevolen. Dit kan gedaan worden door het NSA te testen met het netwerk of met een externe weerstand. Wij adviseren u om het NSA eens per jaar belast te laten proefdraaien. Wanneer er echter vaker onbelast wordt proef gedraaid, is het verstandig om ook belast proef te draaien.

Heeft u vragen over onderhoud? Wij helpen u graag verder!

Wanneer u vragen heeft over onderhoud kunt u altijd contact met ons opnemen. Neem hiervoor contact met ons op via onze contactpagina, bel naar +31 (0)88 2228600 of mail naar info@abato.nl. Daarnaast kunt u ook zelf uw onderhoud berekenen wanneer u al een aggregaat hebt staan. Dit kan door gebruik te maken van onze onderhoudscalculator.

foto 2 of 20
nl Dutch
X