Het belang van het goed onderhouden van uw noodstroomaggregaat

Noodstroomaggregaten zijn in de eerste plaats bedoeld om bij een stroomstoring op het elektriciteitsnet (wisselstroom) reserve-energie te leveren. Noodaggregaten worden ook gebruikt op schepen en in vliegtuigen, waar ze kunnen worden gebruikt om de hoofdvoortstuwingsmotoren of gasturbinemotoren, zoals hulpaggregaten (APU’s), te starten.

Soorten noodstroomaggregaten

Noodgeneratoren kunnen worden gevoed met veel verschillende soorten brandstof: diesel, biodiesel, LPG, stookolie en zelfs water. Ze kunnen ook manueel gestart moeten worden (aan een koord trekken), maar de meest voorkomende noodgeneratortypes gebruiken een elektrische motor voor automatisch opstarten en uitschakelen. Een paar veel voorkomende voorbeelden hiervan zijn:

1) Onafhankelijk draagbaar zelf-start/stop type met geïntegreerde brandstoftank(s)

2) Kleine eenheid voor stand-by of noodreservevermogen

3) grote stroomaggregaten voor schepen, voertuigen en stationaire industriële installaties voor noodstroomvoorziening.

De behoefte aan noodstroom ontstaat gewoonlijk wanneer de elektriciteitsvoorziening uitvalt, b.v. door een stroomstoring, een storing in het elektriciteitsnet, een ongeval, een terroristische aanslag, een natuurramp (zoals een aardbeving, tsunami, tornado of orkaan), of oorlog. Sommige elektrische apparaten kunnen met verminderde efficiëntie blijven werken als ze op meer dan één energiebron zijn aangesloten. Zo kan bijvoorbeeld een warmtepomp bij uitval van het elektriciteitsnet op stookolie werken. Om een nog langere tijd te kunnen werken moet gebruik worden gemaakt van hernieuwbare energiebronnen, omdat de meeste batterijen niet genoeg energie kunnen opslaan voor meer dan een dag.

 

Onderhoud aan noodstroomaggregaten

Onderhoud van noodstroomaggregaten moet om de 1.000 gebruiksuren worden uitgevoerd. Het eerste waarnaar moet worden gekeken is het oliepeil in het aggregaat. Dit moet worden gedaan door de peilstok te verwijderen (deze bevindt zich op de meeste typen noodaggregaten) en te noteren hoe hoog de oliestreep staat ten opzichte van de onderste schaalmarkering op de peilstok. De olie-inhoud varieert per model; voor kleinere motoren (generatoren onder 5 kVA) is 10-20 liter echter voldoende. Voor grotere motorvermogens (generatoren van meer dan 10000 Watt) is het belangrijk regelmatig zowel het motor- als het transmissieoliepeil te controleren, aangezien veel fabrikanten aanbevelen tot 40 liter olie toe te voegen. De volgende stap is het controleren van de oliekleur. Generatorolie wordt donkerder bij toenemend gebruik, en de kleur moet consistent blijven, niet schommelend van licht oranje naar zwart. Als de olie van het aggregaat buitensporig vuil of donker wordt, kan dit wijzen op een probleem dat onmiddellijke aandacht vereist. Bovendien kunnen vuil op de peilstok of bezinksel op de bodem van de motor een teken zijn dat iets de oliestroom blokkeert.

Controleer vervolgens of alle zichtbare bouten goed vastzitten met een gekalibreerde momentsleutel. Een onverklaarbaar geluid tijdens de werking kan ook betekenen dat een van deze bouten is losgekomen en onmiddellijk moet worden aangedraaid.

Een ander belangrijk onderdeel van het onderhoud van een noodgenerator is het controleren van alle elektrische aansluitingen van zowel de generator als de aangesloten apparaten. Generatoren die voor noodgevallen worden gebruikt, zijn aangesloten op allerlei apparatuur, van gloeilampen, tv’s en kerstverlichting tot grotere apparaten zoals fornuizen, ovens, magnetrons en zelfs verwarmingssystemen in huis. Het onderhoud van deze aansluitingen door een stroomaggregaat zorgt ervoor dat alles wat is aangesloten maximaal presteert. Gensets hebben een mechanisme geïnstalleerd zodat ze op afstand kunnen worden uitgeschakeld met schakelaars of timers . Het is belangrijk te controleren of de noodstroomschakelaar op alle aangesloten apparaten goed werkt. Als deze onlangs is uitgeschakeld, kan er een probleem zijn met het apparaat zelf in plaats van met het aggregaat.

Bovendien bevelen fabrikanten aan om de motor na het tanken 10 minuten te laten draaien. Stroomaggregaten die in noodgevallen worden gebruikt, zullen vaak ongebruikt blijven terwijl ze nog vol zitten met brandstof, en het is belangrijk om dit onnodige gewicht te verwijderen. Fabrikanten van stroomaggregaten raden ook aan het luchtfilter om de 400 gebruiksuren te controleren en te vervangen, of om de 12 maanden als hij helemaal niet wordt gebruikt. Dit kan voorkomen dat vuil in het aggregaat terechtkomt en andere problemen veroorzaakt, zoals oververhitting, prestatieverlies en algemene slijtage van het aggregaat zelf. Het is ook een goed idee om alle zichtbare elektrische bedrading, met inbegrip van zekeringen, schakelaars, stroomonderbrekers en schakelaars, te controleren op tekenen van beschadiging of slijtage.

Er zijn tal van andere controles die kunnen worden uitgevoerd op verschillende merken generatoren, maar dit zijn enkele standaardcontroles die een goede indicatie geven van hoe goed de motor werkt. Het onderhoud van een noodstroomaggregaat zou deel moeten uitmaken van elke veiligheidschecklist en paraatheidsplan voor noodsituaties, aangezien kennis over hoe om te gaan met potentiële problemen het verlies van levensreddende apparatuur tijdens een noodsituatie kan voorkomen. Aggregaten zijn ontworpen met het oog op betrouwbaarheid, maar dit betekent dat ze zijn gebouwd zonder dat ze in de praktijk zijn getest, zodat kleine problemen zich in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen of zich onmiddellijk manifesteren voordat zich een noodsituatie voordoet. Regelmatig onderhoud van alle types stroomaggregaten helpt deze risico’s tot een minimum te beperken. Het uitvallen van een stroomaggregaat kan ernstige gevolgen hebben voor mensen die ervan afhankelijk zijn, en daarom wordt door verschillende overheidsinstanties aanbevolen dat u ten minste een week voedsel in uw noodpakket bewaart voor het geval een stroomaggregaat in die tijd uitvalt. Stroomaggregaten zijn ingewikkelde apparatuur die feilloos moet werken wanneer u ze het meest nodig hebt, en regelmatig onderhoud is de enige manier om ervoor te zorgen dat ze dat in een crisis ook zullen doen.

Meer weten?

Iedere situatie is anders. Daarom informeren en adviseren wij u graag vrijblijvend op basis van uw specifieke situatie en machine. 
 

Met meer dan 15 jaar ervaring in het onderhouden en assembleren van noodstroomaggregaten kunnen wij voor vrijwel iedere situatie een oplossing bieden!

 
nl Dutch
X