Weichai investeert fors in brandstofceltechnologie

Weichai investeert fors in brandstofceltechnologie door partnerships met Ceres Power UK en Ballard Power Canada.

Medio 2018 maakten Weichai en Ceres Power bekend dat ze een overeenkomst hebben gesloten ter waarde van 40 miljoen pond voor een belang van 20% in Ceres Power.

Onder de op te richten Joint Venture worden er brandstofcellen geproduceerd in Weifang, de plaats waar het hoofd-produktiecentrum van Weichai is gevestigd.

De door Ceres Power gepatenteerde SteelCeel technologie is gebaseerd op CNG in combinatie met een low-cost brandstofcel. Hiervoor is dus geen waterstof infrastructuur benodigd. Een belangrijke argument voor de samenwerking is het invulling geven aan de ambitieuze doelstellingen voor het sterk terugdringen van emissies van verbrandingsmotoren.

Op 29 augustus maakten Weichai en Ballard kenbaar dat Weichai een totaal van USD 163 M gaat investeren in het Canadese Ballard power. Dit komt overeen met een belang van ongeveer 20%.

De focus van de Joint Venture ligt op brandstofceltechnologie, een type stroombron die brandstof gebruikt in de vorm van waterstof en zuurstof om energie te produceren met het enige bijproduct dat water is. Brandstofcellen zijn in toenemende mate een optimale oplossing geworden voor het voeden van stationaire apparatuur en bewegende voertuigen, zoals bussen, auto’s, vrachtwagens en zelfs vorkheftrucks.

Ballard’s visie is het om de wereldspeler te zijn op het gebied van innovatieve en schonere energiebronnen. Dit voor bedrijven, huizen en voertuigen over de hele wereld. Naast de investering zijn Ceres Power, Ballard Power en Weichai van plan een bredere strategische samenwerking aan te gaan om samen een SOFC (solid oxide fuel cell)-systeem voor brandstofcelbereikverlenging om China’s snelgroeiende elektrisch aangedreven busmarkt verder te ontwikkelen en verduurzamen.

Bovenstaand: afbeeldingen van de nieuwe 50 kW waterstof brandstofcelmotor.

Weichai behaalde een omzet van 32,5 miljard USD in 2017, waarbij meer den 600.000 motoren, 830.000 transmissies, 150.000 zware vrachtwagens en 200.000 vorkheftrucks in werden geproduceerd.

Het voornemen is om 50 miljard Yuan te investeren (6,25 miljard euro) om een complete new-energy industrieketen op te zetten. Deze bevat batterijen, electrische motoren, aandrijflijnen en complete voertuigen, als onderdeel van de 2020-2030 strategie van het bedrijf.