SCIOS-Keuringen

SCIOS-Keuringen, Hoe en Wat:

Sinds 1 januari 2016 is de SCIOS-keuring wettelijk verplicht. Dit houdt een SCIOS-Keuring in:

Een SCIOS-keuring is simpelweg niet meer dan een speciale keuring voor stookinstallaties. Noodstroomaggregaten vallen onder stookinstallaties en de SCIOS-keuring is daarom hier ook voor verplicht. 

De reden dat een SCIOS-keuring verplicht is, is vanwege milieu en veiligheidsredenen. Zelfs al draait een noodstroomaggregaat enkel wanneer de stroom uitvalt. De SCIOS-keuring bestaat uit veel verschillende onderdelen, ook wel scopes genoemd. Nu zijn voor noodstroomaggregaten niet alle scopes relevant. De meest relevante scopes voor noodstroomaggregaten zijn enkel scope 4, scope 6 en scope 7C. Hier volgt wat meer informatie over de desbetreffende scopes:

  • Scope 4: De keuring van de verbrandingsmotor en gasturbines. Deze moet altijd uitgevoerd worden bij aggregaten met een thermisch ingangsvermogen van 20 kW of hoger. Niet zeker of uw aggregaat hieronder valt? Wij helpen u graag verder!
  • Scope 6: De emissiemeting. Deze is verplicht voor installaties die meer dan 500 uur per jaar draaien. Draait uw installatie minder uren? Dan vervalt deze emissiemeting niet zomaar. U moet aan kunnen tonen dat uw installatie daadwerkelijk minder dan 500 uur draait en dat u het aggregaat enkel en alleen gebruikt voor noodstroom.
  • Scope 7C: Betreft keuring van de brandstoftoevoerleiding. Deze scios scope geldt alleen voor installaties met een externe tank. 

Voor een duidelijker overzicht wat betreft de verschillende scopes, kunt u de afbeelding hieronder bekijken.

Noodstroomaggregaat Keuring Scope 4 Keuring Scope 7c Keuring Scope 6
<8 kVA
Nee
Nee
Nee
8 kVA t/m 42,5 kvA
1 x 4 jaar
1 x 4 jaar
Zie hieronder
>42,5 kVA
1 x 2 jaar
1 x 2 jaar
Zie hieronder
Toelichting Scope 6 Keuring Scope 6
Alleen gebruikt als noodvoorziening <500 uur per jaar
Nee
Gebruikt als noodvoorziening >500 uur per jaar
Ja
Gebruikt voor opwekking van stroom/peakshaving
Ja

Meer weten over SCIOS-keuringen?

 
Iedere situatie is anders. Daarom informeren en adviseren wij u graag vrijblijvend op basis van uw specifieke situatie en machine. 
 
Door contact met ons op te nemen kunnen wij u advies op maat bieden en samen een passende oplossing bedenken.
 


Stappen bij SCIOS-Keuring:


Stap 1: Eerste Bijzondere Inspectie (EBI)

De Eerste Bijzondere Inspectie geldt enkel en alleen wanneer u een aggregaat heeft dat nooit is geïnspecteerd. Bij deze inspectie controleert men of de installatie en het ontwerp van het aggregaat aan de geldende normen en voorschriften voldoen. Vervolgens worden de inspectie instructies en grenswaarden vastgelegd. Deze zijn relevant voor de volgende inspecties en zijn een essentiële stap in de procedure. De monteurs van ABATO Motoren zijn allemaal SCIOS gecertificeerd en kunnen deze keuring voor u uitvoeren. 

Stap 2: Periodieke Inspectie (PI)

Na de Eerste Bijzondere Inspectie moet uw installatie periodiek geïnspecteerd worden. De frequentie met wanneer dit moet gebeuren is afhankelijk van het ingangsvermogen van het aggregaat. Voor aggregaten tot 100 kW thermisch ingangsvermogen geldt dat deze inspectie iedere vier jaar plaats moet vinden. Voor grotere aggregaten geldt dat deze inspectie iedere 2 jaar plaats moet vinden.

Aan de hand het rapport dat is opgesteld na de eerste bijzondere inspectie controleert de inspecteur het aggregaat. Hierbij wordt gekeken naar de aanwezige veiligheidsvoorzieningen, eventuele aanpassingen die men heeft gemaakt en of het uitgevoerde onderhoud aantoonbaar resultaat heeft. Daarnaast controleert de inspecteur ook het aantal draaiuren. Het aggregaat wordt hierbij gecontroleerd of het meer dan 500 uur draait en of het aggregaat enkel en alleen gebruikt wordt voor noodstroom of niet. Wanneer het aggregaat meer dan 500 draaiuren maakt of wanneer deze gebruikt wordt voor andere doeleinden dan enkel en alleen noodstroom, zal de SCIOS scope 6 keuring uitgevoerd worden. De scope 6 keuring is een stookproef waarbij men de motor verbranding, het brandstofverbruik, de temperatuur en CO2-uitstoot meet. 

Wat verder nog goed is om te weten, is dat het SCIOS keuringsinstituut een landelijk systeem heeft. Hierin worden alle keuringen en inspecties geregistreerd. Hierdoor kunnen milieuambtenaren en toezichthouders zien of u aan de verplichtingen voldoet. Dit resulteert over het algemeen op een lagere kans op extra controles. 

SCIOS-keuring nodig? Wij staan voor u klaar!

Bij ABATO Motoren bent u voor SCIOS-keuringen aan het juiste adres. Onze ervaren monteurs zijn gecertificeerd om uw aggregaat te inspecteren en te keuren. Deze keuringen en inspecties kunnen daarnaast ook gecombineerd worden met onderhoud aan uw aggregaat mocht dit gewenst zijn. Via onze contactpagina kunt ons contacteren voor vragen, het opstellen van een onderhoudscontract of voor het maken van een afspraak. Daarnaast kunt u bellen naar +31 (0)88 2228600 of mailen naar info@abato.nl. Voor een prijsindicatie kunt u ook gebruik maken van onze handige onderhoudscalculator.